Når ord som “bikinikrop, drømmekrop, tab dig og bliv glad, dukker op

Snyd og bedrag! Hvordan undgår man det?

Kære læsere

I går handlede mit indlæg om hvordan vi som online trænere markedsfører os selv og at jeg mener vi alle har et ansvar om at formidle budskabet på en respektiv måde som ikke sætter visse kroppe i et dårligt lys. Og det er nogle så uenige med mig i og det skal der også være plads til.

Efter jeg virkelig fik nærstuderet de højdepunkter som Katrine Gisiger har fastgjort på sin Instagram har jeg fået et større indblik i problematikken i netop det online univers jeg selv befinder mig i.

Jeg som person og virksomhedsejer kan ikke bare vende den anden kind til og lade som ingenting, ikke når jeg ser sort på hvidt hvad branchen kan gøre ved folk og hvor meget snyd der desværre også er.

Jeg har løbende haft mine anelser ud fra tidligere kunder jeg har haft som har sendt mig screenshots af samtaler fra tidligere coach, hvor jeg kan se på komma, ordvalg, ordforråd at der ikke er sammenhæng sammenlignet med hvad jeg selv har observeret i deres måde at kommunikere på inde på de sociale medier.

Jeg har haft samtaler med tidligere kunder som nævnte for mig at de aldrig havde kontakt med deres coach, hvilket jeg slet ikke kunne forstå? Fordi er vi ikke i denne branche for at hjælpe folk og fordi vi vil se dem gennemgå en positiv udvikling? Har man netop ikke valgt dette fag fordi man brænder for at arbejde med mennesker og for at hjælpe dem?

Hvis de pågældende coaches læser med her og tænker at de jo ikke har tiden til at varetage flere hundrede måske tusinder kunder om måneden fordi det er blevet så populært med vedkommende, jamen så synes jeg stadig man er underlagt et ansvar så kunderne ved hvad de går ind til og ved hvad de får for deres penge. De vil jo have DIG og ikke en af dine SoMe medarbejdere.

Du kan heller ikke søge om en pædagogstilling og så komme som pædagogmedhjælper, hvorfor? Fordi fagligheden er forskellig og der er forskellige overenskomster for faglært og ufaglært, men dette kan man desværre ikke gøre brug af indenfor trænings/ online universet fordi at personlig træner, kostvejleder, online coach, ikke er en beskyttet titel.

Ofte starter man med at uddanne sig som træner eller kostvejleder og får et diplom for det. Nogle vælger selv at betale og andre tager den via det offentlige som så tager lidt længere tid. Nogle tager den så videre og bygger mere og mere på.

MEN i dag er der rigtig mange som ikke har uddannelsen med sig og ja jeg ved godt at i nogle tilfælde kan erfaring også være super godt, men så kan man vel også være ærlig omkring at man bruger sine egne erfaringer og ikke har uddannelsen bag sig? Men at kunden må stole på coachens erfaring og kompetencer og så er der en gennemsigtighed og kunden kan hermed mærke efter, om de føler sig trygge og har lyst til at investere i den pågældende coach/vejleder/ træner.

Jeg blev vred, frustreret samt dybt forarget, da jeg læste alle de oplevelser folk har haft hos diverse coaches, samt det bedrag der tilsyneladende foregår da der også foreligger materiale fra folk bag diverse apps.  Det burde egentlig ikke komme bag på mig, men det gjorde det  virkelig. Jeg havde ikke regnet med , at det var så grelt, men nu er der mange apps til rådighed for os online coaches og det er i sig selv også en jungle.

Det som vækkede en stor uro i mig, var da jeg læste opslagene med en tidligere SoMe medarbejder bag en online app, som blev hyret til at agere coach over for coachens uvidende kunder? Come on! Det kan næsten ikke blive mere uprofessionelt! Er dette overhovedet lovligt? Jeg forstår det slet ikke og har undret mig hele dagen over, hvordan man kan udføre så tarveligt et stykke arbejde over for mennesker! De er ikke kun et pengetræ, som skal udnyttes blot, fordi at de har tillid til det her forløb de nu har investeret i. Det kan have enorme konsekvenser for den enkelte.

Jeg bruger selv app til mine kunder hvor imod førhen da jeg startede op lavede jeg alt selv manuelt. I appen kan man så selv vælge hvor meget man vil skræddersy planerne og jeg sidder altid nøje og udvælger alt hvad der bruges. Så det er også op til den enkelte hvor meget tid man bruger på hver enkelt kunde, fordi sådan en app er altså ikke nødvendigvis dårlig!

En coach / træner kan ikke bedømmes på hvilken form for arbejdsredskab der bruges til kunderne, det handler om det engagement man ligger i det. Så man skal også huske på ikke at skyde skylden på en bestemt app, da det er op til coachen at sørge for alt er skræddersyet og tilrettelagt til hver enkelt kunde de nu har. Det er nemlig også vigtigt at påpege.

Hvordan undgår man egentlig at blive snydt, fanget i fælden?

Ud fra hvad jeg kan læse mig til er mange af jer blevet presset ud i et salg af en dygtig sælger og her skal man blive bedre til at sige “jeg vil gerne lige tænke over tilbuddet” og hvis de stadig presser på med, at du kan spare et oprettelsesgebyr og får dig stresset yderligere fordi du gerne vil spare penge her og nu, så skal du finde modet til at smække røret på.

Det har jeg selv gjort med sælgere der prøver at sælge mig et TV abonnement eller lignende hvis de ikke forstår et NEJ eller et “det vil jeg tænke over” så smækker jeg røret på og lader være med at tage telefonen igen og så får de netop aldrig mig som kunde!  Og nej du skal bestemt ikke have dårlig samvittighed over det. Du har ret til IKKE at skulle købe en dyt! Og du har ret til at smække røret på hvis en person bliver påtrængende.

Det er ikke dit ansvar også selvom de siger “nu har jeg brugt rigtig lang tid på dig” eller “jeg lover dig at du kan smide 20 kg indenfor 4 mdr, du skal bare…..”

Du kan ingenting love ud fra en telefonsamtale fordi processen er forskellig fra person til person, så her kan du også lure om du bliver lovet guld og grønne skove. Det er en salgsteknik og man kan ikke komme uden om den hvis man først er i kløerne på en sælger og det er jo ikke ulovligt at være en dygtig sælger. Men du kan blive dygtig til at sige fra og er det svært at sige fra så læg røret på!

Du har også ret til at spørge ind til coachens uddannelse og om de kan linke til fx deres diplomer eller hvilket insititut de har uddannet sig på. Igen skal man have i mente at man desværre også må lyve om sine uddannelser da personlig træner, kostvejleder ikke er beskyttede titler.

Bedst af alt lyt til din mavefornemmelse.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når ord som “bikinikrop, drømmekrop, tab dig og bliv glad, dukker op