Træning og kønsscanning

Rectus diastase / delte mavemuskler og gravid

Kære alle læsere

Jeg lavede igår en Q&A (spørgeboks) inde på min Instagram hvor i alle kunne stille mig de spørgsmål i havde lyst til, og jeg så svarede på dem jeg synes var relevante og dem jeg havde lyst til.

Der kom rigtig mange gode spørgsmål som har ført videre til, at der løbende kommer flere indlæg herinde fordi jeg simpelthen synes jeg godt kunne gå mere i dybden med det.

Det ene emne / spørgsmål omhandlede delte mavemuskler under fødslen, som først kom som et spørgsmål der hed “tommelfingerregler når det kommer til træning og graviditet”

Når man er gravid især efter uge 20 er det super vigtigt man husker ikke at træne de lige mavemuskler, det som hedder Rectus Abdominis. Fordi når du er gravid sker der en naturlig proces som hedder “Rectus diastase” som betyder at mavemusklerne deler sig. Det er de nødt til for at give plads til barn og livmoder, som undervejs begynder at fylde mere og mere. Jeg prøver herunder at lave en tegning, bær lige over med mig, er ikke den dygtigste til at tegne på mobil.

Som i kan se på min fine tegning, så viser jeg først hvordan mavemusklerne normalt sidder, og hvordan det ser ud når de har delt sig. Det er nemlig din “linea alba” som er dit bindevæv og et slags ledbånd, der normalt holder sammen på hver side af dine mavemuskler, det er her dine mavemuskler er hæftet fast på, som nu har strukket sig for at gøre plads til baby og dermed rykker mavemusklerne sig ud til hver side af navlen. Det er noget der sker for alle, ellers ville der ikke være plads nok.

Her kommer spørgsmålet så, hvorfor er det kun hos nogle at maven trækker sig sammen igen efter man har født? Og hos andre forsætter man med at ligne en der er gravid hvor maven buler ud?

Her er der mange faktorer som spiller ind, både genetik samt din krop, hvordan er din kropsholdning ? Hvordan er din muskulatur? I skal tænke på at hele kroppen arbejder sammen i kæder. Fx kan du have stramme hoftebøjer som kan lægge ekstra pres på din linea alba, eller du kan have stram brystmuskulatur, som også kan påvirke. Der kan være rigtig mange forskellige ting der spiller ind. Du skal nemlig ikke bare tænke “nu træner jeg mave efter fødslen for at samle mavemusklern” da du faktisk kan gøre det værre, fordi dit problem sidder et helt andet sted, måske i hoften eller længere oppe.

Her er det vigtigt du får en samtale og bliver testet af en dygtig personlig træner eller en dygtig fys som har forstand på det her. Der er mange myter og de undersøgelser som før blev lavet med henblik på delte mavemuskler, blev for nogen få år siden skudt i jorden, da de har vist sig ikke at forbedre

“Men i et nyt studiefinder blandt andet Kari Bø og forskeren Sandra Lødeng Gluppe ved NIH, at denne slags træning ikke modvirker skilte mavemuskler alligevel.

Det ser faktisk ud til, at musklerne snarere glider lidt længere fra hinanden i stedet for at trække sig sammen; i modsætning til hvad forskerne troede.”

Klik ind HER hvis du vil læse hele artiklen.

Jeg tror på at man skal tænke hele kroppen som et kædesystem, og arbejde på at smidiggøre og styrke den de forskellige steder hvor man kunne have nogle udfordringer.

Husk jeg er ikke uddannet fysioterapeut. Men EHFA certificeret personlig træner som nu er gravid og har en interesse i at studere og lære nærmere om blandt andet Rectus diastase, da det ikke er noget man lærer om på sit studie.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Træning og kønsscanning