Har du et forhold til din krop? Usundt? Sundt?

Sund eller usund?

Kære søde læsere

Jeg ser ofte på sociale medier at vi har, ja inklusive mig selv, en tendens til at gøre madvare sunde og usunde… 

Men hvad er sundt og hvad er usundt?

Begrebet “sund” fra ordbog :

Betydninger

som har et godt helbred; som ikke lider af nogen svækkelse eller sygdom om mennesker, dyr og planter

Dvs sund betyder man er ved godt helbred og ikke er svækket eller har en sygdom.

Hvordan bliver det lige overførbart til vores kost?

Jeg tror det er fordi vi forbinder fx McDonald, fastfood generelt som usund mad, fordi man har set så meget i medierne angående overvægt og livsstilssygdomme relateres til den mere “usunde” mad

MEN: man kan jo også være usund med så mange andre ting? Rygning, ens indre miljø fx have negativt tankemønster.

Hvis du lever meget fedtfattigt og er fedtforskrækket, så har du jo også et kost problem, det vi idag betegner som sund mad, kan altså også gå hen og blive usundt.

Tænk på den kvinde/mand der ekstrem motionere dagligt og dårlig får nogle kalorier ind, fordi de er kalorie forskrækkede og måske ser en anden figur i spejlet end den de reelt har.

Den tynde slanke pige der evigt er på kur og lever efter striks diæt fordi i hendes hoved er hun jo ekstremt tyk. Se det er også usundt.

Eller den veltrænede mand der ikke kan se han er super stor og flot, og ser sig selv som en lille spinkel mand i spejlet og føler derfor han skal træne ekstra hårdt og måske også prøve steroider, før hans hoved lever op til det han vil se i spejlet

Vi kan være rigtig gode til at stirre os blindt eller stirre i en helt forkert retning.

Så igen, hvad er sundt, hvad er usundt? Jeg tager mig selv i hele tiden ikke at prøve at dele madvare op i sunde og usunde, fordi det som kan føles “usundt” for dig kan være “sundt” for en anden, og det som er “sundt” for dig, føles “usundt” for en anden og sådan kan vi blive ved.

Lad os fx tage en ældre dame som ingen appetit har og hun taber sig og taber sig, det eneste hun faktisk kan få appetit af, er en fed sandwich og en milkshake fra en specifik grillbar.

Så hvad skal damen som er undervægtig og ingen appetit har? Skal hun helt stoppe med at spise, eller spise det som hun har lyst til ?

Det med at spise sundt og usundt er så indgroet i os at det er blevet daglig tale alle steder!

Og er glad for jeg ser nogle trænere også gør op med det, at være sund og usund.

Vi skal prøve at spise varieret, og selvfølgelig ved vi jo godt, at 1kg grøntsager nærer kroppen mere med energi og vitaminer end fx 1 kg friturestegte pomfritter gør.

Så det er om at gøre alt med måde, og hvis du synes det er noget af en jungle, vil jeg gerne udarbejde en kostplan til dig.

Jeg er EHFA certificeret kostvejleder og personlig træner, og går meget op i at lave økonomisk venlige planer som er nemme og som hele familien kan spise med på. Har haft mange igennem hvor de skriver positivt tilbage at både mand og børn har taget godt imod maden der er blevet serveret

Så husk på, sund vs usund, ja men ifht hvad?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har du et forhold til din krop? Usundt? Sundt?