Dessert uden dyr

Skær ned, du dør ikke!

Hey allesammen.

Jeg er vel ikke den eneste som har bemærket alle disse videoer omkring producering af kød, mejeriprodukter osv. Jeg har endnu ikke kunne se dem færdig, da jeg får det virkelig virkelig dårligt. 

Jeg prøver så vidt muligt at skære ned på mit daglige kødforbrug, men det er svært, da det altid har været en del af mit liv. Jeg er opvokset med kød og mejeriprodukter. 

Men jeg har aldrig rigtig tænkt på, fx hvordan mælk bliver lavet. At koen hele tiden skal være gravid for at producere mælk, og at kalven bliver taget fra moderen med det samme. Mor koen skriger og skriger og stopper kun fordi hun mister stemmen, og så blir hun straks sat i en pumpemaskine, der skal malke mælken ud af hendes yver. 

Da jeg så så den video omkring mælkeproduktion, fik jeg det så skidt. Hver gang jeg laver min smoothie og bruger skyr, tænker jeg hele tiden på den video. Hvor er det forfærdeligt verden er på den måde. Kan slet ikke forstå hvorfor koen ikke må beholde sin kalv? 

Men kødet er jeg begyndt at skære lidt ned på, jeg spiser for det meste kun kylling, og ellers supplerer jeg med en masse forskellige bønner. Kidneybønner, soyabønner, hestebønner osv. Ærligt kan jeg ikke fjerne kødet 100% endnu. Men jeg er blevet mere bevidst omkring hvad jeg indtager. 

Jeg tænker også, at skære ned, dør jeg sku ikke af! Og istedet for mælk i min smoothie, kan jeg bruge soyamælk, mandelmælk, rismælk.. Jeg har dog ikke fundet noget alternativ til skyr endnu.. 

Jeg er ikke ude i at jeg skal være vegetar, men jeg prøver at skære lidt ned og tilsætte flere bælgfrugter og grøntsager til mine retter. Det synes jeg mange andre også burde prøve. Det handler bare om at bryde vanerne og en del af sin kultur. Jeg er lykkelig over, at der løbende kommer mere og mere fokus på dyrevelfærd. Dog er udlandet ret bagud, og her synes jeg godt dk kan være dobbeltmoralske, ved at importere mishandler kød og sælge til ingen penge. 

Istedet burde de fokusere på, at gøre varer, hvor dyrene har haft det godt, mere billigt så forbrugerne har råd til at tage valget. Fordi kød fra fritgående dyr er en del dyrere, og man får mindre for pengene. Så kan godt forstå, at nogle familier har svært ved at leve hvis de skulle købe mad hvor der er 100% fokus på dyrevelfærd.

4 kommentarer

 • Linda Larsen

  Jeg synes det er lidt forvirrende at du først taler om sukerfrit / low carb og nu om vegetar / veganer tendenser. Du skal vide at det er meget svært at leve både low carb og vegansk. bønner er ikke low carb i de mængder de skal indtages for at dække ens proteinbehov. Alternativt skal man så bruge nødder til at dække ens proteinbehov, men der er meget fedt i dem, og de er meget energitunge, så det er ikke mad man kan tabe sig af og man kan risikere at tage på. Selv har jeg fået sukersyge pga. en ubehandlet PCO og jeg bør slet ikke spise så meget fedt som jeg ville komme til at spise, hvis jeg skulle få mit protein behov dækket via nødder. Så er de tofu eller low carb pasta lavet på soya, problemet er at det kan øge risikoen for kræft. Så jeg synes ikke jeg har noget valg andet end at spise kød, desuden er jeg kræsen og lider af madlede, hvis jeg ikke får mit kød så har jeg ikke lyst til at spise og jeg ville aldrig magte at spise så mange kikærter som det kræves for at dække mit proteinbehov og mit blodsukker ville komme for højt op hvis jeg forsøgte.

  Jeg synes løsningen bør være at man får bedre produktionsforhold for dyrene. Jeg har på ingen måde råd til fritgående dyr, det er ikke svært, det er umuligt! Jeg så videon du delte om skrabehøns, jeg tænker at jeg nu kun vil købe æg fra fritgående høns. men jeg tænker at de få men meget forfærdelige tilfælde hvor skrabeæg høns lider , kunne man afværge med noget overvågning, egentlig kunne man lave et computerprogram, der slog alarm hvis en høne var i nød. Jeg synes det er et problem at dyrevelfærd er op til forbrugeren, vi burde kræve at det blev lovpligtigt at sørge for at ingen dyr lider. Man kunne lave underskriftsindsamlinger for love om bedre dyrevelfærd. Jeg har for få og for passive facebook venner til at få samlet underskrifter, men joy du har jo mange følgere.

  Jeg ved ikke hvad man gør med ko mælk, for at få bedre forhold der, men jeg tænker, at der måske kan være en løsning fra dem, der selv er i branchen. Jeg sidder og tænker om man kunne lade kalven blive hos moren og fodre den med mælkeerstatning, så kalv mor båndet ikke brydes. Kalvekød er jo også noget man kan spise, så kalven kunne jo opdrættes efterfølgende som køddyr.

  Joy jeg er levnedsmiddelkandidat og jeg vil gerne arbejde sammen med dig om at få ændret disse forfærdelige forhold for dyr, skriv hvis du er interesseret.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • joykpetersen

   Jeg blogger om mange ting.. Den ene uge kan det være jeg lever low Carb, næste uge ingen sukker, tredje uge, måske prøver at spise lidt mindre kød.. Jeg eksperimenterer bare.. Og ja det er skide svært at undvære animalske produkter, fordi det er så stor en del af min kultur.

   Men ja der burde helt klart, være bedre forhold for dyrene.. Og kød fra fritgående dyr, er bare super dyrt. Det de virkelig ærgerligt, fordi så står man i en situation hvor man ender med at støtte bur kødet. Kender det selv, når jeg handler ind..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Fantastisk indlæg Joy! Fedt at du har lidt fokus på det.. ? Jeg er selv vegetar, men bare det du skriver omkring koen og mælken gør at jeg blir skubbet et skridt nærmere at blive veganer. Trods mine 9 år som vegetar, har jeg aldrig set nogle af de videoer der er omkring sådan noget. Jeg har altid vidst at det foregik, men har ikke hjerte til at se det. Begynder at græde så kan ikke. Men synes det er sejt du tager emnet op, for det er der ikke mange der ‘tør’ da det jo er normen at spise kød og meget af det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marion

  Istedet for kødfri mandag, burde man indføre kødmandag og lade de andre ugedage være dyrefrie, til gavn for sundhed, miljø og dyrene. Hilsen veganer marion?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dessert uden dyr